E-Scooters 45km/h
Sinds 2011 zijn er steeds meer snorbrommers op de markt gekomen dan gewone brommers. En dit aantal groeit nog steeds. Steeds meer brommers worden aangeschaft om de snor brommers snelheid van 25 km/h. Momenteel is 80% van alle aangeschafte e-scooters een snorversie, dus 25 km/h. Geen helmplicht. Je verliest niet je buddyruimte aan je helm, de verzekering is goedkoper en je haar blijft in orde na een ritje. Dat zijn maar een paar voordelen van een e-scooter in de snor uitvoering.
Tegen een kleine meerprijs kunnen we de e-scooter iets sneller zetten zodat je je mede weggebruiker toch nog even kan inhalen. Deze word dan vaak ingesteld op een snelheid van 33-34 km/h. Gaat jou scooter 35 km/h dan kan deze door de politie op WOK status gezet worden wat natuurlijk veel onnodige kosten met zich meeneemt.
Dit instellen van de snelheid kan niet zelf gedaan worden, hier is namelijk speciale software of een andere controller voor nodig om dit in te stellen. Wij bezitten dat allemaal en kunnen dit natuurlijk tegen een kleine vergoeding voor u doen.
Wilt u na aankoop toch naar de 45 km/h uitvoering dan kan dit ook. De scooter wordt voorzien van nieuwe software of controller en dient dan opnieuw te worden gekeurd bij de RDW. Ook dit kunnen we voor u regelen.
Elektrische brommers en tweewielers
Meer en meer brommers, bromfietsen, en bromscooters worden elektrisch, mede door de wetgeving zal dat alleen nog maar meer worden. Ondanks dat ze niet meer brommen, heten het nog steeds brommers en worden hun categorie aangeduid met de term ‘brom’. Dit geeft aan dat er sprake is van een snelheid van 45km per uur. Elektrische bromscooters worden ook vaak aangeduid met de term e-scooter, e-bromfiets, of e- brommer. Soms zit de ‘e-’ er tegenaan geplakt zoals escooter of ebrommer maar dat heeft niet de voorkeur in teksten.
Elektrische tweewielers hebben uiteraard geen verbrandingsmotor maar een elektromotor die voor de aandrijving zorgt. De elektromotoren zijn schoon en beter voor het milieu omdat er geen sprake is van uitstoot. Bovendien hebben ze nagenoeg geen onderhoud nodig, en is het rijden stukken goedkoper. Benzine is ongeveer 6 keer duurder om op te rijden dan elektriciteit. Tegenwoordig kun je een elektrische scooter kopen, of elektrische brommer, in ieder gewenst model. Qua uiterlijk haal je ze niet meer uit elkaar.
Bestaan er ook brommers met 3 wielen?
Uiteraard zijn er ook brommers met 3 wielen, en die zijn zelfs elektrisch. De elektrische driewielers vallen ook in de categorie brommers en gaan dus 45km per uur. Bij deze modellen is er dus ook helmplicht. Rijden met 3 wielen is veiliger, leuker, en sportiever. Ook e-scooter and more heeft deze modellen in zijn bestand. Kijk maar eens bij het merk Doohan, hier staat de iTango en iTank die op een snelheid van 45 km/h te krijgen zijn.
Helmplicht, hoe zit dat?
De wetgeving is hier heel duidelijk in , een tweewieler of driewieler die 45km per uur kan, en daarmee in de categorie bromfiets valt, is het dragen van een helm verplicht. Het maakt niet uit of je een integraalhelm draagt of een jethelm. De helm moet natuurlijk een goedkeuring hebben van de Europese unie. De helm moet goed om je gezicht passen en mag niet te ruim zijn. Daarnaast moet er een sluiting aanwezig zijn waarvan je dan ook gebruik maakt. Bij een snorbrommer (25 km p/u) is het dragen van een helm niet verplicht, maar het mag natuurlijk wel. Ook als je een snorbrommer hebt en toch naar het buitenland wilt gaan, zoals naar Belgie of Duitsland dan is ook bij een snorbrommer een helm verplicht in het buitenland. Veel rijders vergeten dit en vallen meteen snel op in het buitenland en krijgen direct een proces verbaal.
Benzine en elektrisch
Wil je een bromscooter kopen dan kun je bij een aantal modellen kiezen of je hem met een benzinemotor wilt hebben of met een elektromotor. Steeds meer scooter merken voegen een elektrische bromscooter aan hun assortiment toe. De vraag hiernaar groeit namelijk enorm zeker doordat de wetgeving per 1 januari 2025 sterk veranderd en er geen snorscooter meer op benzine verkocht mag worden. Steeds meer fabrikanten hebben elektrische modellen, en de keuze wordt meer en meer.
Scooters met een elektromotor worden ook wel Escooters, E-scooter, E-scooter, Ebrommers, en Ebromscooters genoemd.
Voor- en nadelen van een elektrische bromscooter
Het voordeel van een elektrische bromscooter is groter dan het nadeel. Het enige nadeel bij elektrische scooters is dat je op een volle accu vaak niet meer dan 80 kilometer kunt halen tenzij je voor een groter accupakket kiest, wat vaak ook wat duurder is. Bij benzine modellen kun je vaak 400 kilometer op een tank halen. Je zult je dus af moeten vragen of en hoe vaak je grotere afstanden wilt gaan rijden. Uit onderzoek is gebleken dat er gemiddeld maar een 15,6 km per dag gemiddeld gereden word.
De voordelen van een elektrisch vervoersmiddel
Een benzinemotor heeft veel onderhoud nodig om hem in goede conditie te houden. Zo’n onderhoudsbeurt is vaak zeer prijzig. Er zijn veel draaiende onderdelen en die slijten allemaal en een onderhoudsbeurtje van een scooter is al vaak rond de 200-230 euro. Bij een elektrische bromscooter heb je daar bijna geen last van. Er blijven natuurlijk wel onderdelen die een beurt nodig hebben, zoals remmen, lagers en banden. Startproblemen en warm rijden zijn bij een e-scooter ook niet aan de orde. Stinkende uitlaatgassen of herrie produceert een elektrische scooter ook niet. E-scooters zijn betrouwbaarder en mogen ook iedere milieuzone in. Bovendien is elektrisch rijden veel goedkoper dan rijden op benzine. En elektriciteit kan je eigenlijk overal tanken. Bij je thuis, op kantoor of bij je vriend of vriendin. Een volledige oplaadbeurt kost ongeveer 30 cent aan stroom en daarmee kun je 80 tot 150 kilometer rijden. Bij een benzine bromscooter zou dat in vergelijk ongeveer 4 euro kosten. Zeker wanneer je veel kilometers maakt, heb je een duurder accupakket in no-time weer terugverdient. Extra accu pakketten kun je mee bestellen of achteraf bijbestellen via onze webshop op e-scooter and more.