Elektrische scooters in limburg

Op het eerste gezicht lijken er ongeveer 20 bedrijven, winkels in Limburg te zijn, die zich bezig houden met de verkoop van e-scooters of elektrische scooters. Meer dan de helft zijn gevestigd in het zuiden en dat is ook niet zo gek, omdat daar de meeste grotere gemeenten liggen. Dan hebben we het natuurlijk over MaastrichtHeerlenSittardGeleenKerkrade en Brunssum. In het midden vinden we scooterwinkels in RoermondVenlo en Weert, terwijl de inwoners van Venray helaas elders hun groene rijwiel zullen moeten kopen. Uiteraard hebben al de bewoners van Limburg ook de mogelijkheid tot de aanschaf van een e-scooter online. Limburg is ongetwijfeld één van de mooiste provincies om met een tweewieler te doorkruisen. Dat geldt voor de bosrijke gebieden in het noorden van deze provincie tot aan het heuvellandschap in het zuiden. Hierbij willen we natuurlijk dat al dat natuurlijke moois ook blijft bestaan, vandaar de opkomst van de elektrische tweewieler, zoals de e-bike, de e-brommer of e-bromfiets en de e-scooter. Dit komt natuurlijk omdat ze geen schadelijke uitlaatgassen uitstoten en nauwelijks geluid produceren. Het milieu wordt beschermd, de luchtkwaliteit gaat erop vooruit en op grotere schaal werkt het ook nog eens mee aan het verder voorkomen van de opwarming van de aarde.

Subsidieregeling voor e-scooters

Die voordelen voor het behoud van onze natuurlijke omgeving heeft er onder andere toe geleid dat , net als in diverse andere provincies en steden, Limburg een subsidieregeling heeft ingesteld voor de aankoop van een elektrische scooter. En dat is toch mooi meegenomen! Hoewel de elektrische scooter een stuk goedkoper in gebruik en onderhoud is( elektriciteit kost minder dan benzine) en dus milieubewust, liggen de prijzen van aanschaf ten opzichte van een normale benzine scooter of bromfiets een stuk hoger. Dat gat probeert men met dergelijke subsidieregelingen enigszins op te heffen.

Hoe gaat dat subsidiegedoe in zijn werk?

In principe komen inwoners van de zes grootste steden in Limburg in aanmerking. Op zich vraag je je dan af waarom niet voor elke Limburgse scooterliefhebber, maar daar konden we niet direct een antwoord op vinden. Desondanks kan het geen kwaad, ook als je niet in Venlo, Weert, Roermond, Sittard-Geleen, Heerlen of Maastricht woont toch eens na te vragen of ook jij in aanmerking kunt komen voor een dergelijke financiële tegemoetkoming. Die subsidie bij de aanschaf van een e-scooter, e-snorscooter of e-bromscooter vraag je aan bij de provincie, maar de winkel waar jij je scooter koopt kunnen je ongetwijfeld daarbij helpen. Indien goedgekeurd krijg je 30% van het aankoopbedrag terug tot een maximum van €700. Zoals eerder gezegd: dat is toch mooi meegenomen naast alle andere voordelen van een elektrische scooter. Er is slechts één kleine ‘maar’ aan verbonden, want je komt alleen in aanmerking als je je e-scooter aanschaft bij een dealer, die op zijn minst een RDW-erkenning bezitten en voldoen aan de eisen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

E-scooters voor het Noorden en Midden tegenover het Zuiden

We kunnen er niet omheen, maar Limburg is een provincie met diverse gezichten. Het midden is grotendeels vlak, niet echt dichtbevolkt en bezaaid met bossen en weilanden, terwijl het zuiden heuvelachtig is. Het noorden is een beetje een overgangszone met nog veel meer bossen en richting Nijmegen een steeds heuvelachtiger karakter. De vraag is dan natuurlijk of dat wat met een e-scooter te maken heeft en het antwoord is een bescheiden ja. Met een beetje elektrische scooter kun je overal terecht, maar tussen de weilanden recreëren vraagt toch wat minder van de elektrische motor dan de Vaalserberg of de Zevenheuvelen. Het kan dus absoluut geen kwaad daar bij je informatievoorziening over je nieuwe scooter bij stil te staan. Nou geldt dat voor de twee onderdelen die je scooter elektrisch maken, motor en accu.

• Motor
Het zal niemand verbazen dat het rijden in heuvelachtig gebied meer vraagt van de motor, ook als die elektrisch is. Naar beneden gaat meestal wel lekker, maar hoe steiler omhoog, hoe krachtiger de motor moet zijn, Daarmee kom je meteen in de wat duurdere prijsklasse. Uiteraard is de werking van de motor ook verbonden met het gewicht, dus ook dat is iets om op te letten. Voor vlekkeloos heuvelop rijden, moet je minstens al denken aan een 2000, tot misschien wel 3000 Watt motor.

• Accu
Zo’n sterkere motor moet natuurlijk ook fatsoenlijk van energie kunnen worden voorzien door een accu die daaraan kan voldoen. In principe kan vrijwel elke accu een 3000 W motor aandrijven, maar varieert de duur van die werking enorm. Je wilt immers niet halverwege de heuvel al weer stilstaan. In onze blog over tips voor een elektrische scooter hebben we je laten zien wat al die verschillende waarden als volt (V), ampère(Ah) en watt(W en Wh) precies betekenen.

Een e-scooter huren

Zuid-Limburg is niet alleen één van de mooiste plekken van Nederland, het is ook één van de meest afwisselende. Dit komt natuurlijk door het landschap van heuvels en het dal van de Maas. Fietsen worden al heel lang verhuurd, dus waarom geen e-scooters, en dat gebeurt dan ook. De meeste verhuurbedrijven bevinden zich dan ook juist in dit deel van Limburg. Naast de mogelijkheid geheel vrij en blij rond te toeren, kun je uiteraard ook gebruik maken van een van de vele routes die er uitgezet zijn. Zij brengen je bij de meest interessante plekjes, niet alleen om te vertoeven voor het uitzicht, maar ook om te genieten van een hapje en een drankje. In het hoogseizoen is het meestal handig te reserveren bij een van de verhuurders, die eenvoudig terug te vinden zijn op het internet. De prijzen verschillen per bedrijf en het is verstandig uit te zoeken waar u het voordeligste uit bent. Overigens krijgt u bij de informatietocht online niet alleen een prijsoverzicht, maar er wordt ook getoond met welke e-scooters er gereden kan worden.

Mocht je nog nooit op een elektrische scooter gereden hebben en er misschien over denken, dan is de huur ervan een prima gelegenheid niet alleen een leuk dagje uit te hebben, maar ook te ervaren hoe het is om geruisloos en milieubewust je weg te vinden.