Goedkope elektrische scooter
Goedkope elektrische scooter De populariteit van de elektrische scooter groeit, mede door een van de maatregelen die de regering heeft genomen om de uitstoot van CO2 ter verminderen, waardoor per 1 januari 2025 geen scooters (dus zowel brommers als snorfietsen) die op benzine rijden meer mogen worden verkocht. Uiteraard mag je jouw scooter nog wel als tweedehands verkopen, maar er zal dan nog weinig interesse voor zijn. Mocht je daarom op dit moment denken over de aanschaf van een scooter, dan is het aan te raden om een elektrische brommer of snorfiets te kopen. In het assortiment van E-Scooter + More vind je scooters in allerlei prijzen, van de goedkopere basisklasse tot de topklasse.
Voor- en nadelen van de elektrische scooter
Of je nu een goedkoop model of het topmodel uit het assortiment neemt, de voor- en nadelen gelden voor alle e-scooters.
Niet meer tanken
De elektrische scooter mag dan in aanschaf duurder zijn dan de traditionele brommer of snorfiets, je verdient dit verschil in prijs heel snel terug. Wanneer je bijvoorbeeld jaarlijks 12.000 km rijdt, dan kost je dit aan stroom € 150 per jaar. Als je weet wat je zo ongeveer aan benzine per maand uitgeeft en dat maal twaalf berekent, dan kun je zo uitrekenen wat de besparing zal zijn.
Praktisch geen onderhoudskosten
Ook de onderhoudskosten van een elektrische brommer of snorfiets zijn lager. De remmen, lagers en banden moeten op zijn tijd gecontroleerd worden en de accu moet regelmatig worden gebalanceerd. Verder is de e-scooter onderhoudsvrij, wat betekent dat je onbezorgd kunt rondrijden.
Minder kilometers
Het enige nadeel van de e-scooter ten opzichte van de scooter op benzine is dat het aantal kilometers dat je kunt afleggen met een volle accu aanzienlijk minder is dan die van de scooter op benzine, namelijk ongeveer de helft minder. Als je dat een probleem vindt, dan zijn er modellen waar meerdere accu’s op geplaatst kunnen worden, zodat dit nadeel niet meer bestaat.
Verschil tussen snorfiets en brommer
Een brommer met lage instap wordt vaak onterecht een scooter genoemd. Het woord scooter is namelijk een verzamelnaam voor alle gemotoriseerde voertuigen op twee wielen, dus: snorfietsen, brommers en motoren. De verschillen tussen snorfietsen en brommers zijn de volgende:
Snorfiets
• Maximum snelheid: 25 km per uur.
• Een rijbewijs is niet nodig.
• Een helm is niet verplicht.
Brommer
• Maximum snelheid: 45 km per uur.
• Een rijbewijs is verplicht, namelijk het Bromfiets AM rijbewijs. Vanaf 18 jaar en met het motorrijbewijs of Auto B rijbewijs, mag je ook brommer rijden.
• Een helm is wel verplicht. Zowel snorfiets als brommer mogen vanaf 16 jaar worden gereden.
Assortiment goedkope scooters
E-scooter + More biedt scooters van diverse merken. Onderstaand in het kort enkele scherp geprijsde modellen.
• De AGM Goccia: als je bekend bent met de Tomos brommer, dan zal de vormgeving van deze scooter je bekend voorkomen, dit was namelijk de inspiratie voor het design van deze e-scooter. Deze e-scooter is zowel verkrijgbaar in een 25 km als een 45 km uitvoering. Met een volle accu haal je 50 tot 60 km per uur bij een snelheid van 25 km.
• Een uniek model in de goedkope scooters is de Doohan i-lark. Dit is namelijk een opvouwbare driewieler. Heel handig om mee te nemen in de trein naar je werk wanneer je nog een stuk te overbruggen hebt naar en van het station. De i-lark past ook in de achterbak van je auto. Je kunt daarom om parkeerkosten te sparen je auto op een een P+R parkeren en met de i-lark de stad inrijden. Houd er wel rekening mee dat de i-lark standaard geleverd wordt met een accu waarmee je een maximale afstand van 30 kilometer kan afleggen. De accu is uitneembaar, dus je kan hem overal opladen.
• Het merk IVA heeft 3 modellen die in het goedkopere segment vallen:
o de IVA E-Go S2: dit is een compacte scooter die alleen in de 25 km versie verkrijgbaar is. De actieradius is 60 km. De laadtijd van de accu is 7 uur. Let wel: bij dit model kun je geen passagier meenemen.
o de IVA E-Go S3: dit is een scooter met een leuk design. Dit model is leverbaar in zowel de 25 km als de 45 km versie. De actieradius is eveneens 60 km, maar je kunt een extra accu plaatsen om deze te vergroten. De laadtijd van de accu is 5 uur. Het meenemen van een passagier is bij dit model geen probleem.
o IVA E-Go S4: deze scooter is van een hoog niveau, maar toch scherp geprijsd. Ook dit model is leverbaar in zowel de 25 km als de 45 km versie. De actieradius is 80 km, maar je kunt een extra accu plaatsen om deze te verdubbelen. De laadtijd van de accu is 4 tot 6 uur. Het meenemen van een passagier kan wel, maar het zadel is wat krap.
• De IVA E-Go S5 Delivery valt in een wat duurder segment. Echter, dit model is speciaal bedoeld voor bezorging. Ben je ondernemer, kan kun je hiervoor een subsidie tot 50% ontvangen, waarmee deze scooter dus toch goedkoper uitvalt. Je moet wel aan een verkoopprijs van € 2500 komen om voor deze subsidie in aanmerking te komen, maar met bijvoorbeeld het plaatsen van een extra accu, kom je hieraan. Dit model is alleen leverbaar in de 45 km versie. De actieradius is eveneens 80 km, maar ook bij dit model kun je een extra accu plaatsen om deze te verdubbelen (wat dus aan te raden is i.v.m. de subsidie).
• Het merk Nipponia heeft de zeer betaalbare E-Rex. Dit is een e-scooter van hoge kwaliteit met een eigentijds design en veel opbergruimte. Hij is zowel verkrijgbaar als snorfiets of als brommer. Bij deze scooter kun je zelf het accupakket kiezen, zodat je minimaal een actieradius hebt van 60 km, maar met het maximale accupakket tot maar liefst 240 km kan gaan. Bovendien kun je de accu’s eruit halen en laden terwijl de scooter geparkeerd is.
Ben je op zoek naar een goedkope e-scooter, dan moge duidelijk zijn dat er voldoende keuze is.