Accu e-scooter

Accu e-scooter

Accu e-scooter

De elektrische scooter, ofwel e-scooter, is sterk in opmars. Dat is niet voor niets. Want behalve het feit dat er vanwege klimaatmaatregelen van de overheid per 1 januari 2025 alleen nog maar elektrische nieuwe scooters mogen worden verkocht (particulier tweedehands mag dan nog wel), heeft het bezitten van een e-scooter vele voordelen ten opzichte van de traditionele scooter. Wil je weten welke voordelen dat zijn? Lees dan hieronder verder.

De voordelen van een e-scooter

• Het onderhoud: een e-scooter heeft aanzienlijk minder onderhoud nodig. Dit komt omdat een traditionele scooter met een door benzine aangedreven motor veel bewegende delen heeft. Die moeten met regelmaat worden nagekeken en onderhouden. Een elektrische scooter heeft nauwelijks bewegende delen met als gevolg weinig slijtage en minder onderhoud.
• Geen brandstof: dit is zo logisch dat je bijna zou denken: waarom moet dit vermeld worden? Het is het vermelden waard omdat de besparing echt aanzienlijk is. Om te vergelijken: waar je met een scooter op benzine € 50 per maand kwijt bent aan brandstof, ben je met een elektrische scooter slechts tussen de € 8 en € 8,50 per maand kwijt. Je kan dus op jaarbasis € 500 besparen! En als je die besparing opzij legt, kan je daar na een aantal jaren mooi een nieuwe elektrische scooter van kopen.
• Stil: als je gewend bent aan het geluid van je brommer, dan zal het een verademing zijn om op de stille e-scooter te rijden. Heb je gewoonlijk onderweg oordopjes in om muziek te luisteren, dan zul je deze nu ook echt horen. Die verademing is overigens niet alleen voor jou van toepassing, ook voor je omgeving. Nu hoef je je niet meer schuldig te voelen als je laat in de avond thuiskomt op je scooter, want je maakt niemand meer wakker.
• Geen startproblemen meer: een scooter op benzine wil het in de wintermaanden nog wel eens af laten weten voor wat betreft de start. Met een elektrische scooter is dat verleden tijd. Weer of geen weer: je start hem en hij gaat.
• Last but not least: bijdrage aan het milieu. Niet voor niets heeft de regering de verkoop van benzine aangedreven scooters per 1 januari 2025 verboden. Er moet echt iets gedaan worden om het milieu schoner te krijgen en met een e-scooter draag je je steentje bij.
• Elektrische bezorgscooter: koop je de elektrische scooter voor de zaak om als bezorgscooter te gebruiken? Dan kun je in aanmerking komen voor een investeringsaftrek tot 50%. Dat is zeker de moeite waard.

Nadelen?

Waar voordelen zijn, zijn altijd ook nadelen zul je zeggen. Dat klopt: de e-scooter is duurder in aanschaf dan de scooter op benzine. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen: kun je per jaar € 500 aan brandstof sparen, dus verdien je de duurdere aankoopprijs binnen no time terug. Verder moet je er rekening mee houden dat je met een volgeladen accu maar ongeveer de helft van het aantal kilometers kan afleggen van wat je met een volle benzinetank kan rijden. Maar daar is wel een oplossing voor, dat kun je lezen in de volgende alinea.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een e-scooter?

Natuurlijk wil je de elektrische scooter kopen die allereerst het beste bij je budget past, maar die ook die eigenschappen heeft die jij wilt. Dan zijn er wel enkele dingen om af te wegen voordat je een keuze maakt.

• Snorfiets of e brommer? Het woord “scooter” is eigenlijk een verzamelnaam voor motorisch aangedreven tweewielers, hier vallen dus snorfietsen en brommers onder. Misschien weet je al wat je wilt, maar als je de afweging nog moet maken, zijn hier de verschillen: met de snorfiets mag je maar maximaal 25 km per uur rijden. Maar je hoeft geen helm te dragen en hebt geen rijbewijs nodig. Met de brommer mag je maximaal 45 km per uur rijden, maar de helm is verplicht en ook een speciaal rijbewijs voor bromfietsen (bromfiets AM). Heb je een motorrijbewijs of een rijbewijs auto B? Dat is ook geldig voor de bromfiets. Wat scooter en bromfiets gemeen hebben, is dat je ze vanaf 16 jaar mag rijden.
• De actieradius. Rijd je veel? Koop dan een scooter die de mogelijkheid heeft om er extra accu’s op te plaatsen. Dat is vooral handig wanneer de scooter wordt aangekocht met als doel deze als bezorgscooter te gebruiken. Zoals eerder aangegeven, kun je bij de aanschaf van een bezorgscooter voor investeringsaftrek in aanmerking komen. Valt de aankoopprijs van de scooter onder het bedrag om in aanmerking te komen, dan loont het zeer zeker de moeite om extra accu’s aan te schaffen. Daarmee kom je wel aan de vereiste aankoopprijs maar betaal je uiteindelijk veel minder voor de scooter. Een model wat je de totale vrijheid geeft in de plaatsing van accu’s is de Nipponia E-Rex. Bij dit model kun je 3 accu’s plaatsen en daarbij ook nog kiezen uit verschillende types accu. Je kunt hiermee de actieradius verhogen tot maximaal 240 km. Let wel: dit is voor het snorfietsmodel (25 km per uur). Het bromfietsmodel (45 km per uur) legt met dezelfde accu’s ongeveer een kwart minder af.
• Passagier. Ben je van plan om regelmatig iemand mee te nemen op de scooter? Kijk dan goed naar het zadel. Sommige scooters zijn niet echt geschikt voor een passagier.

Nipponia-e-Rex-rood

Onderhoud

Zoals eerder aangegeven, heeft een e-scooter niet veel onderhoud nodig. Toch is het goed om deze regelmatig een onderhoudsbeurt te laten geven. De remmen en kabels moeten namelijk om de zoveel tijd gecontroleerd worden en een en ander dient te worden afgesteld. Bij aankoop van de elektrische scooter zal men je adviseren wat de beste planning is voor deze onderhoudsbeurten.

Accu

Om de accu of accu’s op en top te houden, is aan te raden deze regelmatig te laten, ook wanneer je deze niet gebruikt. Een volledig ontladen accu kan de levensduur van de accu verkorten. Verder is het goed om de accu niet bloot te stellen aan zeer warme of zeer koude temperaturen. Stal de scooter daarom bij voorkeur niet in de zon. En mocht je de scooter in de winter minder gebruiken, zet deze dan niet in een hele koude schuur of garage of haal anders de accu eruit en bewaar deze elders.