Elektrische scooter actieradius

Meer groen gaan doen

In 2019 werd door het kabinet in Den Haag het Klimaatakkoord gepresenteerd. Doel is om in 2030 bijna de helft minder aan broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. Werk aan de winkel dus. Om dit doel nog te kunnen halen zullen we echt meer groen moeten gaan doen. Eén van de dingen die je kunt doen is elektrisch gaan rijden. Je zou bijvoorbeeld een e scooter kunnen nemen in plaats van de traditionele scooter op benzine. In dit artikel gaan in op de voordelen van elektrisch rijden. Ook gaan we in op elektrische scooters. Onder andere over de elektrische scooter actieradius, de diverse merken e scooters en de bijbehorende accessoires en het opladen. Jij wil toch ook meer groen gaan doen?

Voordelen van het elektrisch rijden

Aan elektrisch rijden zitten een hoop voordelen. We gaan de belangrijkste hieronder op een rijtje zetten voor je:

• De uitstoot van co2 en andere milieuverontreinigende stoffen is vele malen lager dan bij rijden op benzine.
• Een elektromotor heeft minder bewegende onderdelen, waardoor er minder onderhoud nodig is.
• Een elektromotor maakt vrijwel geen geluid en dus is er geen geluidsvervuiling. De motor gaat ook zuiniger om met de energie en een elektrisch voertuig trekt sneller op.
Elektrisch rijden is een stuk goedkoper. Elektriciteit is minder duur dan benzine en ook de bijtelling van een elektrisch voertuig is slechts 4% in plaats van de 22% voor een benzine voertuig. Je betaald ook geen wegenbelasting voor uw elektrische voertuig.

Redenen genoeg om benzine in te ruilen voor elektrisch dus! Voor de aanschaf ben je wel meer kwijt dan een benzine voertuig, maar zoals eerder genoemd zijn sommige kosten lager en er zijn ook subsidiepotjes om elektrisch te gaan rijden.

De e-scooter

Als je niet direct een elektrische auto wil kopen, dan zou je een e scooter kunnen kopen of leasen. Ook met een elektrische scooter kun je veel milieuwinst halen en het is een minder prijzige aanschaf. Er zijn ook hier diverse keuzes in te maken:

• Je kan een elektrische scooter 25 km nemen, dit is een snorscooter. Hiervoor is een helm niet verplicht, maar wel aanbevolen. Je hebt ook nog de elektrische scooter 45 km. Hiervoor geldt wel een helmplicht. Welke e-scooter het beste bij jou bepaal je helemaal zelf!
• Er zijn diverse e scooter merken. Zo heb je de Iva e scooter, maar ook de Agm e scooter. Je kan ook kiezen voor de Nipponia e scooter of de Doohan e scooter. Welke e-scooter je ook kiest. Er is er altijd wel eentje die bij je past.
• Er zijn ook diverse e scooter accessoires. Zo heb je een windscherm voor de scooter. Deze houdt de wind en alles wat er in je gezicht geblazen wordt bij je weg tijdens het rijden. Dan heb je nog een achterdrager voor de scooter. Met de achterdrager kun je wat kleine dingen vervoeren op je scooter en het ziet er ook nog eens retro en hip uit. Met een rugsteun voor de scooter vervoer je je passagiers comfortabel. Deze accessoires zijn overigens ook goed te gebruiken op de gewone scooter.

Elektrische scooter actieradius-2

De elektrische scooter heeft een actieradius

De elektrische scooter heeft een actieradius van….Dit heb je vast wel eens horen zeggen. Maar wat is actieradius nou precies? Eigenlijk is actieradius niks anders dan de afstand die een voertuig kan afleggen zonder dat er tussentijds van buitenaf energie aan het voertuig toegevoegd wordt. De gemiddelde elektrische scooter heeft een actieradius van 40 km tot 90 km bij een volgeladen accu. Dat is vergelijkbaar met een elektrische fiets. De elektrische scooter actieradius is wel veel lager dan die van een elektrische auto, die al gauw 300 km haalt. De elektrische scooter actieradius hangt af nvan diverse factoren. Zo heeft je elektrische scooter een actieradius die lager is wanneer je bijvoorbeeld veel tegenwind hebt. Maar je elektrische scooter heeft ook een actieradius die lager is wanneer je je elektrische scooter flink belast met spullen die je vervoerd of eventuele bijrijders. De elektrische scooter actieradius hangt ook af van welke accu je hebt. Zo heeft de elektrische scooter een actieradius die lager is als de accu minder sterk is. Als je een lood accu hebt, gebruikt deze maar weinig van de capaciteit. Bij piekbelasting gaat de capaciteit ook snel omlaag. Een lithium accu gebruikt meer van zijn capaciteit en de capaciteit gaat minder snel naar beneden bij piekbelasting, waardoor hij langer mee gaat en de elektrische scooter dus meer actieradius heeft. De elektrische scooter actieradius kan bij sommige elektrische scooters vergroot worden door extra accu’s toe te voegen. Daardoor kan de elektrische scooter actieradius oplopen tot soms wel 160 km.

Het opladen

Je elektrische scooter opladen is een eitje. Je kan deze gewoon aan het stroomnet (220v) opladen. Natuurlijk kun je ook naar speciale laadpalen. De accu van je scooter opladen duurt zo’n 3 tot 6 uur, dus je kan weer redelijk snel op pad. Houdt wel rekening met de volgende zaken:

• Wil je dat je accu langer mee gaat, rijdt deze dan niet helemaal leeg.
• Ontlaad de accu niet verder dan 80% (10,5 Volt per accu).
• Laad de accu dagelijks bij, dat geeft minder slijtage.
• Bewaar de laders en accu’s in een droge, geventileerde ruimte. Verwarm deze ruimte in de winter en laat de temperatuur niet onder de 10 graden komen.
• Tijdens het laden moet de lader vrij zijn om oververhitting te voorkomen.
• Gebruik je scooter langere tijd niet, zorg dan dat deze wordt gestald met een volledig opgeladen accu en laad deze 1x per maand bij.

Kijk en vergelijk

We hopen dat we je hebben weten te overtuigen om over te stappen naar een elektrische scooter. Om de perfecte scooter te vinden is het belangrijk om te kijken en te vergelijken. Belangrijk is dus dat je elektrische scooter een actieradius heeft die flink is Op de site van de ANWB vind je een e scooter test waar behalve het laden en het comfort ook de elektrische scooter actieradius van een aantal modellen wordt vergeleken.