E-scooters kopen

E-scooter kopen

E-scooters kopen

De verkoop van e-scooters groeit gestaag. Was het in 2015 nog 2,7 procent van het aantal scooters in Nederland, in 2020 is dat verdubbeld tot 5 procent met een aantal van 62.900 e-scooters. Dat kan te maken hebben met het feit dat de actieradius de laatste jaren hoger is geworden, maar ook dat de kwaliteit verbeterd is. Daarnaast mogen er vanaf 1 januari 2025 alleen nog elektrische scooters worden verkocht. Als je nu een nieuwe benzine aangedreven scooter koopt, dan mag je die na 1 januari 2025 als particulier nog wel verkopen, maar of er dan nog interesse voor is, is de vraag.

Wat ook voor veel mensen de doorslag geeft om voor een elektrische scooter te kiezen, is de besparing op benzinekosten.

Voordelen van de e-scooter

 • Een e-scooter is duurder in aanschaf, maar dat geld haal je er snel uit. De kosten voor het opladen van een e-scooter zijn namelijk 6x lager dan de kosten van benzine. Dus als je voor € 50 benzine per maand tankt, dan ben je nu slechts tussen de € 8 en € 8,50 per maand kwijt. Dat is in dit voorbeeld een besparing van rond de € 500 per jaar!
 • Verder heeft een e-scooter nauwelijks onderhoud nodig. De motor van een benzine aangedreven scooter heeft veel bewegende onderdelen en vraagt daarom relatief veel onderhoud. Dit is niet het geval bij de elektrische scooter en daarom heeft deze weinig onderhoud nodig.
 • Wanneer je een benzine aangedreven snorfiets of motor gewend bent, ken je misschien het verschijnsel dat deze in de winter slecht wil starten. Een e-scooter kent dit verschijnsel niet en start altijd, weer of geen weer.
 • Een e-scooter is stil. Dat is prettig, want als je earbuds draagt om muziek te luisteren, komt er geen storend brommergeluid overheen. En ga je in de natuur rijden, dan hoor je de geluiden van de natuur. Bovendien zal je omgeving het waarderen als je ’s avonds laat thuiskomt zonder brommergeluiden.
 • Last but not least: je bent milieubewust bezig, een e-scooter heeft namelijk geen uitlaatgassen.

Aankoop van een e-scooter

Overweeg je om een e-scooter aan te schaffen, dan is het goed om na te gaan wat je van de e-scooter verwacht.

 • Kijk allereerst naar je budget. Wil je een goedkope elektrische scooter? Of heb je, en ben je bereid, meer te besteden? Afhankelijk van je richtprijs kun gericht zoeken in het aanbod.
 • Wil je een snorfiets (max. 25 km per uur) of een brommer (max. 45 km per uur)? Houd er rekening mee dat je zowel om een snorfiets als brommer te mogen rijden 16 jaar moet zijn. Voor de snorfiets heb je geen rijbewijs nodig, maar voor een brommer wel: het rijbewijs Bromfiets AM. Ben je 18 of ouder en in het bezit van een rijbewijs Auto B of rijbewijs motor, dan mag je daarmee ook bromfiets rijden. Bedenk ook dat een helm verplicht is op een brommer, bij een snorfiets geldt die verplichting niet.
 • Hoeveel ga je er mee rijden? Er zijn elektrische scooters met een actieradius van 60 of 80 kilometer, maar er zijn ook modellen waar je extra accu’s op kan plaatsen om een grotere actieradius te krijgen. De Nipponia E-Rex bijvoorbeeld is een model waarbij je kan aangeven hoeveel en welke accu’s je wilt. Daarmee bepaal je zelf de grootte van de actieradius, die kan zijn tussen de 60 en 240 kilometer. Deze getallen gelden voor de snorfiets, voor de brommeruitvoering moet je hier 25%  van aftrekken.

De accu’s bij dit model zijn uitneembaar. Je kunt daarom bijvoorbeeld de accu meenemen naar je werkplek en daar opladen.

 • Neem je regelmatig een passagier mee? Dit kan namelijk niet bij ieder model, dus let op de grootte van het zadel.
 • Wil je spullen meenemen? De bagageruimte varieert per model scooter. Natuurlijk kun je wel altijd een koffer als accessoire erbij nemen.
 • Als je de scooter dagelijks gebruikt, is het goed om naar de wielmaat te kijken. Voor kleine mensen zijn 10 inch wielen goed geschikt, voor een gemiddelde lengte 12 tot 14 inch. Ben je langer, dan kun je beter een scooter met 16 inch wielen nemen.
 • Als je met de trein naar je werk reist, maar je hebt naar en van het station nog een stuk af te leggen, dan is er een speciale e-scooter: de iLark van het merk Doohan. Dit is een inklapbare driewieler die gemakkelijk is mee te nemen. Hij past zelfs in de kofferbak van je auto, dus je kan de auto buiten de stad parkeren en op de iLark de stad ingaan. Zo spaar je hoge parkeerkosten. De iLark gaat maximaal 25 km per uur, dus een helm is niet nodig. De actieradius van deze e-scooter is 30 kilometer, maar de accu is uitneembaar, dus laden kun je hem overal waar een stopcontact is.
Nipponia-Volty-blauw-escooter

Onderhoud

Hoewel de e-scooter weinig onderhoud nodig heeft is het, net als voor een benzine aangedreven scooter, goed om deze regelmatig een onderhoudsbeurt te laten geven, bij voorkeur daar waar je hem hebt gekocht. Men kan dan een en ander controleren, zoals remmen en kabels. Verder zal men een aantal zaken afstellen en de accu balanceren. Als je je hieraan houdt, dan heb je langer plezier van je e-scooter.

Wanneer je de e-scooter niet gebruikt, laad de accu dan toch regelmatig. Een volledig ontladen accu kan namelijk de levensduur van de accu verkorten. Houd ook altijd de bandenspanning in de gaten. Slappe banden hebben namelijk meer weerstand en vragen daarom meer van de accu.

Assortiment en advies

Als je aan de hand van bovenstaande informatie ongeveer een idee hebt wat je wensen zijn, dan kun je op de website het assortiment van onze e-scooters bekijken. Wil je testen, dan kan dat in onze winkel en showroom in Heerlen. Daar kunnen we je ook uitgebreid en kundig advies geven. Maar uiteraard kun je ook vragen stellen op andere manieren, zoals telefoon, e-mail, chat etc. Het is immers bij de aankoop van een e-scooter belangrijk om een model te kopen dat past bij jouw wensen en het doel waarvoor je hem gaat gebruiken.