Elektrische brommer kopen

elektrische brommer kopen

Elektrische brommer kopen

In verband met het klimaatakkoord heeft de Nederlandse politiek zich tot doel gesteld om in 2030 49% minder broeikasgassen uit te stoten dan we in 1990 deden. Dit doel resulteert in diverse maatregelen. Een ervan is dat per 1 januari 2025 brommers en scooters die op benzine rijden, niet meer mogen worden verkocht. Daarom is het wellicht verstandig om, als je nu een brommer wilt kopen, voor een elektrische brommer te kiezen. Hoewel je jouw elektrische brommer na 1 januari 2025 nog wel als tweedehands mag verkopen, zal er waarschijnlijk tegen die tijd door deze maatregelen weinig interesse voor zijn.

Verschillen tussen de snorfiets (25 km) en de brommer (45 km)

Hoewel de naam scooter eigenlijk bij de meeste mensen wordt geïnterpreteerd als een brommer met een lage instap, is de naam scooter eigenlijk een verzamelnaam voor gemotoriseerde voertuigen op twee wielen, dus zowel snorfietsen, brommers en motoren vallen hieronder. De snorfiets heeft echter een toegestane maximum snelheid van 25 km per uur en een brommer 45 km per uur. Behalve de snelheid zijn er onderstaande verschillen in regels:

• Rijbewijs: voor de snorfiets moet je 16 jaar zijn en heb je geen rijbewijs nodig. Wil je een brommer van 45 km per uur rijden, dan telt ook de leeftijd van 16 jaar en een rijbewijs Bromfiets AM is vereist. Ben je 18 en in het bezit van een motorrijbewijs of autorijbewijs B, dan mag je daarmee ook op de brommer.
• Helm: op een brommer is het dragen van een helm verplicht, op een snorfiets mag je zonder helm.
• De kentekenplaat op een snorfiets is blauw met witte letters en cijfers, die van een brommer is geel met zwarte letters en cijfers.

Voordelen van een elektrische brommer

• De e-brommer is goedkoper om te rijden: doordat het opladen van een elektrische brommer aanzienlijk goedkoper is dan het tanken van benzine, kost de e-brommer je aanzienlijk minder per maand. Deze besparing kan, afhankelijk van hoeveel je rijdt, oplopen tot zo’n € 100 per maand. Stel dat je per jaar 12.000 km aflegt, dan kost je dat slechts € 150 per jaar aan elektriciteit. Dat is een aanzienlijk lager bedrag dan je kwijt bent aan benzine.
• Weinig onderhoud: een e-scooter heeft veel minder onderhoud nodig dan een traditionele benzine-brommer. Als je regelmatig de remmen, lagers en banden laat nakijken en de accu laat balanceren, heb je er verder geen omkijken naar.
• Een elektrische brommer is goed voor het milieu, omdat hij geen schadelijke gassen uitstoot.
• De e-brommer is stil. Dat is fijn voor jezelf, als je bijvoorbeeld voor ontspanning een ritje door de natuur maakt, maar ook je omgeving zal het waarderen.

elektrische brommer kopen

Nadelen van een elektrische brommer

Toegegeven, er zijn ook nadelen. Maar deze wegen niet op tegen de voordelen.
• Een elektrische brommer is duurder in aanschaf dan een traditionele brommer. Echter zoals hierboven al aangegeven: je kunt afhankelijk van hoeveel je rijdt veel geld besparen aan benzine. Daardoor haal je de meerkosten er snel en gemakkelijk uit.
• De actieradius: waar je met een benzine-brommer ongeveer 200 km kan rijden met een volle tank, is dat 100 km bij de elektrische brommer met volle accu, dus slechts de helft. Is dit een probleem, kies dan voor een model waar meer accu’s op geplaatst kunnen worden. Dan kun je namelijk de 200 km wel redden zonder op te laden.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Als je een elektrische brommer wilt kopen, is het goed om van tevoren te bedenken waar je deze voor wilt gebruiken en je te oriënteren op het aanbod. Vragen die je jezelf kunt stellen, zijn bijvoorbeeld:
• Welke afstanden wil je afleggen? Rijd je regelmatig langere afstanden, dan ben je beter af met een e-scooter met een maximumsnelheid van 45 km.
• Kijk naar de accu die in de e-scooter zit. Het wordt aangeraden om de accu na iedere rit op te laden. Wil je een grotere actieradius? Dan is een model waar meerdere accu’s op kunnen worden geplaatst, zoals hierboven en al aangegeven, een betere keuze voor jou.
• Als de scooter bedoeld is voor bezorging, dan zijn hier speciale modellen voor, zoals de IVA e-scooter E-Go S5 Delivery. Deze heeft een zwaardere constructie, zodat je meer kan meenemen. Verder is het handig voor de bezorger dat deze keyless is. Ook op dit model kunnen meerdere accu’s worden geplaatst waarmee een actieradius 160 km bereikt kan worden. Wordt deze scooter zakelijk aangeschaft, dan kun je als ondernemer zelfs tot 50% subsidie krijgen op de aanschaf hiervan.
• Voor de brommerrijder die meer grip op de weg wil, is een driewieler een goede optie. Deze is leuk om te rijden en ligt bovendien stabiel op de weg.
• Opvouwbaar: het merk Doohan heeft een opbouwbare elektrische scooter, de Ilark. Deze is ideaal wanneer je met de trein naar je werk gaat, want je kan hem gemakkelijk meenemen. Omdat deze een maximale snelheid van 25 km heeft, hoef je geen helm te dragen en die hoef je dan dus ook niet mee te nemen. Deze e-scooter is ook handig om mee op vakantie te nemen. Houd er echter rekening mee dat deze standaard met een accu wordt geleverd met een actieradius van 30 km, dus hij is niet bedoeld voor langere ritten.

Assortiment E-scooter + More

Om te zien wat er zoals te koop is op het gebied van e-scooters, kun je surfen door het aanbod van onze webwinkel, of komen kijken in de winkel en showroom in Heerlen. E-scooter en More is een van de eerste winkels in Nederland die zich helemaal heeft toegelegd op de verkoop van elektrische scooters. De winkel heeft een breed assortiment van de goedkope elektrische scooter tot de topklasse scooter. Het verschil in prijs zit voornamelijk in een betere accu en sterkere motor. Door de opgedane ervaring heeft E-scooter en More een flinke kennis opgebouwd en met deze expertise kunnen we je goed adviseren bij de aankoop. Dat kan in de winkel, maar uiteraard ook telefonisch. De winkel in Heerlen heeft een showroom, waar je de e-scooters kan bekijken en testen. Mocht je tot aankoop overgaan, dan bestaat de optie om in drie termijnen te betalen.