Elektrische scooter opladen

Elektrische scooter opladen

Vanaf 1 januari 2025 mogen er in Nederland geen scooters meer verkocht worden die aangedreven worden door benzine. Om die reden worden e-scooters steeds populairder. Maar dat is niet de enige reden. Elektrische scooters hebben veel voordelen ten opzichte van de traditionele scooters. En misschien denk je dat ze duur zijn, maar je kunt echt wel een goedkope elektrische scooter kopen van goede kwaliteit. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van zo’n e-scooter ten opzichte van een die op benzine rijdt?

Voordelen e-scooter

Hoewel de e-scooter in aanschafprijs iets duurder is dan de benzinescooter, verdien je dat verschil in prijs heel gemakkelijk terug. Een elektrische scooter opladen kost je namelijk gemiddeld 6 x minder dan het voltanken van je benzinescooter. Dat kan je zo’n € 500 per jaar schelen. Dat is toch de moeite waard om over na te denken. Leg je dat geld opzij, dan kan je na 3 tot 4 jaar weer een nieuwe scooter kopen.

En je bespaart niet alleen op de benzine. Een benzinescooter heeft namelijk veel bewegende onderdelen en daarom ook veel onderhoud nodig om te blijven rijden. Een elektrische scooter heeft nauwelijks onderhoud nodig. De remmen en banden moeten regelmatig nagekeken worden en de accu moet af en toe worden gebalanceerd, maar dat is dan ook alles.

Een e-scooter start altijd, weer of geen weer. Als je ervaring hebt met een benzinescooter die in de winter moeilijk of niet wil starten, dan moet dit als muziek in de oren klinken! En over muziek gesproken: de elektrische scooter is stil. Dat betekent dat je, wanneer je onderweg graag ear buds draagt om muziek te luisteren, je de muziek ook echt hoort omdat die niet wordt overstemd door het geluid van je brommer. Mocht je laat thuiskomen na een avondje uit, dan zullen je buren het zeker waarderen dat je de brommer niet kan horen. Wat ook heel belangrijk is, is dat je milieubewust bezig bent. De elektrische scooter stoot geen uitlaatgassen uit. Dat is ook de reden van de bovengenoemde maatregel van de overheid dat vanaf 1 januari 2025 geen nieuwe benzine aangedreven scooters meer mogen worden verkocht. Ook voor auto’s geldt dat deze vanaf 2030 allemaal elektrisch moeten zijn.

Er is ook één nadeel, maar daar is een oplossing voor: een elektrische scooter kan ongeveer de helft minder kilometers afleggen met een volle accu dan een benzine aangedreven scooter met een volle tank. De oplossing? Wanneer een actieradius van bijvoorbeeld 60 of 80 km voor jou te weinig is, dan kun je een model kiezen waar extra accu’s op geplaatst kunnen worden. Er is zelfs een model, de E-Rex van het merk Nipponia, waarbij je zelf het aantal en het type accu’s kan bepalen. Bij het snorfietsmodel kun je dan een actieradius halen van tussen de 60 en 240 km, bij het brommermodel is dit ongeveer 25% minder. Wat bij dit model ook handig is, is dat de accu’s uitneembaar zijn en dat je deze dus overal kunt opladen waar een stopcontact is. Je kunt bijvoorbeeld de accu of accu’s meenemen naar je werkplek zodat je met een volledig opgeladen scooter weer naar huis kan. Handig toch?

Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen een snorfiets en een brommer?

Zowel een snorfiets als een brommer vallen onder de term scooters.

  • De snorfiets is echter een scooter waarmee je maar maximaal 25 km per uur mag rijden. Je moet 16 jaar zijn om deze te mogen rijden, maar hebt geen rijbewijs nodig. Ook hoef je geen helm te dragen. De snorfiets is te herkennen aan de blauwe kentekenplaat.
  • Met de brommer mag je maximaal 45 km per uur rijden. Ook hiervoor moet je 16 jaar zijn, maar je hebt wel een rijbewijs nodig, het zogenaamde Bromfiets AM rijbewijs. Ben je 18 jaar of ouder en in het bezit van een rijbewijs Auto B of een motorrijbewijs, dan is het met dit rijbewijs ook toegestaan om brommer te rijden. Bij een brommer ben je verplicht om een helm te dragen. De brommer is te herkennen aan een gele kentekenplaat.

Het opladen van de e-scooter

Een elektrische scooter kan, in tegenstelling tot een elektrische auto, aan een gewoon stopcontact worden opgeladen. Bepaalde modellen hebben uitneembare accu’s, wat het opladen nog handiger maakt, want dan kan je de accu overal laden waar een stopcontact is. Ben je een dag onderweg, dan kun je terecht bij oplaadpunten voor fietsers. Er zijn ook restaurants en cafés die de mogelijkheid bieden om elektrische fietsen en scooters op te laden. Maar omdat het aantal elektrische voertuigen, zij het fiets, scooter of auto, de komende jaren zal toenemen, neemt het aantal oplaadplaatsen hiervoor ook toe. Wellicht zal het in de toekomst veel gemakkelijker zijn om tussendoor je scooter op te laden, dan onderweg te moeten zoeken naar een pompstation.

IVA E-GO S5 Matgroen Voorkant

Tips voor de levensduur van de accu

  • Het is beter om je accu niet te vaak tussendoor op te laden en dat alleen te doen als je denkt dat het nodig is. Geregeld tussendoor de accu bijladen beïnvloedt namelijk de levensduur van de accu die daardoor korter kan worden.
  • Te hoge of te lage temperaturen zijn niet goed voor de accu. Parkeer daarom de scooter op een warme zomerdag in de schaduw. En als het vriest, is het goed om de e-scooter niet langdurig in de vrieskou te zetten of om de accu eruit te halen.
  • Gebruik je de e-scooter een tijdje niet, bijvoorbeeld in de winter, laad dan toch regelmatig de accu op. Wanneer een accu volledig ontladen is, kan dat namelijk ook invloed hebben op de levensduur.
  • Zorg dat de banden altijd voldoende op spanning zijn. Te slappe banden hebben namelijk meer weerstand en vragen daarom meer van de accu.

Van een e-scooter kan je veel plezier hebben en wanneer je bovenstaande tips m.b.t. onderhoud en accu in acht neemt, kun je er lang van genieten. de aanschaf hoeft niet duur te zijn, op onze website vind je vele goedkope modellen van hoge kwaliteit. Heb je vragen? Neem dan contact op, we adviseren je graag.