Elektrische bezorgscooter

Elektrische bezorgscooter

Elektrische bezorgscooter

Wanneer men op zoek is naar een bezorgscooter, dan is de volgende informatie belangrijk om te weten. De Nederlandse overheid heeft i.v.m. met het klimaat enkele maatregelen genomen, waaronder het verbod op de verkoop van benzine aangedreven scooters per 1 januari 2025. Als particulier mag je een benzine aangedreven scooter dan nog wel verkopen, maar waarschijnlijk raak je die niet meer kwijt als elektrisch inmiddels de gangbare norm is. Daarom is het verstandig om bij de aanschaf van een bezorgscooter nu al een elektrische scooter te kopen. En dat is niet de enige reden, als ondernemer krijg je namelijk ook nog eens 50% subsidie op de aankoop. Dat is een flinke besparing op de aankoopsom.

Subsidie

Wanneer je een Nederlandse onderneming hebt en vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting betaalt, dan kun je subsidie aanvragen via de MIA (Milieu InvesteringsAftrek) en VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) subsidieregeling. Je vindt daarover meer informatie op de website van de belastingdienst.

Je moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst.
 • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
 • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.
 • Het bedrag aan milieu-investeringen moet minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn.
 • Je kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

Het genoemde aankoopbedrag van minimaal € 2.500 is het bedrag ex. BTW. Komt de aankoopprijs van de scooter lager uit, dan kun je extra accu’s kopen. De aankoopprijs is dan wel hoger, maar aangezien je 50% subsidie krijgt, ben je uiteindelijk goedkoper uit dan zonder de accu’s.

De aanvraag is eenvoudig te doen, slechts het invullen van een dubbelzijdig formulier is hier voor nodig. Dit moet binnen drie maanden na aankoop van de scooter worden gedaan.

Voordelen van een elektrische bezorgscooter

Naast de hierboven genoemde subsidie, zijn er meer redenen om voor een e-scooter te kiezen, deze biedt veel voordelen ten opzichte van de benzine aangedreven scooter:

 • Besparing op brandstof: een bezorgscooter rijdt gemiddeld 40 km per dag, met 22 werkdagen in een maand is dat 880 km. Daarvoor heb je per maand dan 17,6 liter benzine nodig tegen de huidige prijs van € 1,75. Dus de maandelijkse benzine kost je 31 euro. Het opladen van een accu kost je per maand ongeveer € 8. Dat is per maand een besparing van € 24 (per jaar € 288).
 • Besparing op onderhoud: een e-scooter heeft veel minder bewegende delen dan een scooter op benzine. Dientengevolge heeft de e-scooter veel minder onderhoud nodig. Dus behalve op brandstof bespaar je eveneens op onderhoudskosten.
 • Start altijd: weer of geen weer, in tegenstelling tot de scooter met een benzine aangedreven motor laat de e-scooter je nooit staan, ook niet in de winter.
 • Stil: een e-scooter maakt nauwelijks tot geen geluid. Wanneer er steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto of scooter, zal geluidsoverlast van verkeer verdwijnen. Die stilte zal als muziek in de oren klinken.
 • Milieubewust: het feit dat je voor een elektrisch vervoermiddel kiest is goed voor het milieu, want je stoot geen uitlaatgassen uit. Maar het is ook goed voor het imago van de ondernemer die daarmee aantoont milieubewust te zijn.

Actieradius en accu

Een nadeel van de elektrische scooter is dat de actieradius beduidend lager is dan die van een benzine aangedreven scooter. Voor een bezorgscooter kan dat nadelig zijn, als je continu “on the road” bent, is er waarschijnlijk geen tijd om tussendoor de scooter te gaan opladen. Daarom is het verstandig om naar modellen te kijken die ofwel een hogere actieradius hebben of de mogelijkheid hebben om extra accu’s te plaatsen. Hiermee kun je de actieradius aanzienlijk verhogen.

Wat ook helpt is om te zorgen dat de banden altijd goed op spanning zijn. Slappe banden vragen namelijk meer van de accu, die daardoor sneller leeg raakt.

Voor de conditie van de accu zelf is het goed om deze regelmatig te laden, zodat deze niet helemaal ontlaadt. Dat laatste kan namelijk de levensduur van de accu verkorten. Dat geldt ook voor blootstelling aan extreme temperaturen. Daarom kun je het beste de scooter op een warme zomerdag niet langdurig in de hete zon zetten en in de winter niet te lang in temperaturen onder nul. Wordt de scooter in de winter een tijdje niet gebruikt en staat de scooter op een koude plek gestald, haal dan de accu of accu’s eruit en leg deze elders.

Modellen elektrische bezorgscooters

Welke modellen zijn aan te raden voor de aankoop van een bezorgscooter? Onze website heeft een uitgebreid aanbod van scooters, maar voor gebruik als bezorgscooter zijn vooral de volgende modellen geschikt:

 • De IVA E-GO S5 delivery.

De naam zegt het al, dit model is bedoeld als bezorgscooter. Het is een zeer wendbare scooter met een krachtige en onderhoudsvrije 3000 Watt Bosch motor in het achterwiel. Deze is uitgerust met een alarm en keyless driving. Handig voor de bezorger, want die kan de sleutel in zijn zak houden. Deze scooter wordt standaard geleverd met een geïsoleerde bezorgkoffer. De actieradius van deze scooter is 80 km (volgens opgave fabrikant). Maar met een extra accu kun je dit verdubbelen, daarmee kom je dan met de aankoopprijs meteen ook aan het vereiste bedrag om subsidie aan te vragen.

 IVA E-GO S5

Dit is een uitstekende bezorgscooter met een goede actieradius. Voor de snorfietsuitvoering (25 km) is dit 100 km en met een extra accu 150 km, voor de bromfietsuitvoering (45 km) is dit 90 km en met een extra accu 120 km. Let wel: deze actieradius is gemeten door de fabrikant onder ideale omstandigheden, het kan dus iets afwijken.

Deze scooter is gemaakt om 7 jaar mee te gaan en hij kan 160 kg dragen. Hij heeft een goede wegligging, want de standaard accu is geplaatst in het voetplateau. Dat zorgt voor een laag zwaartepunt wat gunstig is in combinatie met een transportbox.

Dit zijn slechts twee van de vele modellen die we bieden. Als je informatie wilt over welke e-scooter voor jou of jouw bedrijf het beste geschikt is, kun je altijd contact met ons opnemen. Wil je de modellen zien of testen, dan kun je terecht in onze winkels en showroom in Nederweert en Heerlen.