E-Scooter kopen advies

Adviezen bij het kopen van een e-scooter

Net als zoveel andere vervoersmiddelen gaat ook de scooter elektrisch, of met een meer populaire term, de scooter gaat groen. Die omschakeling heeft natuurlijk alles te maken met de vervuilende eigenschappen van fossiele brandstoffen en het feit dat deze langzaam aan op beginnen te raken. Een e-scooter is verder stil, maar voldoet toch volledig aan het imago van de scooter, wat dat ook moge zijn. Zowel scooters als e-scooters ogen ietwat oubollig, voornamelijk veroorzaakt door de manier waarop je zit. Met een brommer hang je naar voren en dat geeft een beeld van snelheid, van stoer zijn, terwijl de e-scooter dat helemaal niet heeft met een kaarsrechte houding en de voeten en knieën netjes bij elkaar. Toch is de opkomst van de scooter als gewild vervoermiddel onmiskenbaar en er is zelfs een film waarin dat scooterschap, weliswaar geen e-scooters, een prominente rol vervult: Larry Crowne met Tom Hanks en Julia Roberts. Al met al brengt ons dat bij het eerste advies dat we met jullie willen delen: past de e-scooter bij je imago?

Rijgedrag van een e-scooter

We kunnen er niet omheen dat we voortdurend de scooter vergelijken met de bromfiets. Overigens zijn beiden in principe van origine een fiets met hulpmotor en de meest kenmerkende rijwiel daarvan is wel de solex met dat knettermotortje aan het stuur. We zien de diverse benamingen tegenwoordig steeds meer door elkaar lopen en dat is niet altijd even duidelijk. De e-scooter heeft een vrij markant rijgedrag, veroorzaakt door twee aspecten: • Zithouding op de e-scooter. • Relatief kleine wielen. Hierdoor krijg je een vrij smalle basis van manoeuvreren en een ander soort stuur- en bochtenwerk dan bij een gewone brommer of zelfs een fiets. Deze hebben in totaliteit namelijk een veel wijdere besturingsbasis. Als je dus van plan bent over te stappen naar een e-scooter zal je moeten oefenen en zien of je onder die omstandigheden veilig de weg op kan en dat is ons tweede advies. Het is wel zo dat je een rijbewijs moet halen om te mogen e-scooteren en dat houdt in dat je rijlessen moet nemen en onder begeleiding kunt ontdekken of dit rijwiel iets voor jou is.

Advies drie: de kosten van een e-scooter in de gaten houden

Als je een fiets koopt, dan hoef je maar bij één ding stil te staan: de prijs van de fiets zelf. Er zijn verder nauwelijks verdere kosten aan verbonden, hoewel veel mensen ook er gelijk een diefstalverzekering bij afsluiten. Bij een e-scooter komt er wel wat meer bij kijken. Uiteraard begint dat al bij de koopprijs van de elektrische scooter. Hoewel je al voor iets meer dan €1000 een e-scooter kunt aanschaffen, is net zo als bij veel producten goedkoop duurkoop. Een beetje kwaliteit kan geen kwaad, dus ga maar uit van het feit dat je eerder tegen de €2000 kwijt bent voor een veilige en degelijke scooter. Dat komt overigens overeen met een goede elektrische fiets. Maar dan ben je er nog niet!

• Rijbewijs
Zoals we al eerder verteld hebben, moet je rijlessen nemen en je scooterrijbewijs halen. Lessen en examen kosten geld.
• Verzekering
Je bent verplicht je e-scooter minimaal WA ( Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren. Dat is een kwestie van uitzoeken welke de goedkoopste is in jouw situatie, of soms zit er een voordelige aanbieding op dat gebied inbegrepen bij de aankoop van een bepaalde elektrische scooter. Verder heb je de mogelijkheid een meer uitgebreide verzekering te nemen, maar dat kost natuurlijk meer.
• Helm
Ga er maar van uit dat de helm eigenlijk voor elk type verplicht is, en als daar twijfel over is, bijvoorbeeld bij de snorscooter, dan is het op zijn minst een veilige optie.
• Accu

Normaal zou je zeggen dat dit bij de prijs van de e-scooter inbegrepen is en dat is ook zo. Soms heb je zelfs de mogelijkheid tot uitbreiding tot 2 of zelfs 3 accu’s. Toch zit er een addertje onder het gras, want accu’s houden er na een paar jaar mee op en dan moet je een nieuwe aanschaffen en dat is niet goedkoop.

Kortom: ons derde advies betreft je budget, het geld dat je nodig hebt om een e-scooter te kopen en het geld dat je opzij moet leggen om verantwoord, veilig en verzekerd te kunnen blijven rondrijden

De voor- en nadelen van een elektrische scooter

Als je de pro’s en contra’s af gaat wegen van een product, gebeurt dit meestal door ze te vergelijken met een andere versie. We zetten voor- en nadelen dus af tegen andere tweewielers, zoals fietsen, elektrische fietsen, brommers en scooters met benzinemotors.

Voordelen
• Groen, oftewel beter voor het milieu en het klimaat
o Geen uitlaatgassen
o Nauwelijks geluid

• Goedkoper, tenminste tegenover een benzinescooter
o Gebruikskosten (elektriciteit is goedkoper dan benzine)
o Belasting
o Verzekering

• Je mag net zo hard als een benzinescooter
o De snorscooter gaat tot 25 km/uur
o De bromscooter mag tot 45 km/uur

Nadelen
• E-scooters zijn gemiddeld genomen wat duurder in aanschaf dan benzinescooters.
• De mogelijkheden van de accu zijn relatief beperkt
o De actieradius is geringer dan bij een gewone scooter en je mag al blij zijn met 40-50 km op één acculading.
o Het opladen duurt erg lang en dan hebben we het over minimaal 5 tot 6 uur. Tanken kost je maar een paar minuten.
o Als je geen uitneembare accu hebt, ben je afhankelijk van nog niet overal aanwezige laadpunten

Ons vierde advies betreft dus het afwegen van de voor- en nadelen

Overigens is dit niet alleen ten opzichte van andere tweewielers, maar vooral van andere e-scooters. Er kunnen namelijk nogal wat verschillen aanwezig zijn tussen de diverse modellen. Gelukkig zijn er diverse organisaties en fabrikanten die elektrische scootertests hebben uitgevoerd. Hierdoor wordt het voor de consument mogelijk te vergelijken, niet alleen op design, maar natuurlijk vooral op prestaties en eigenschappen. Vergelijk overigens niet alleen de e-scooters onderling, maar vooral ook de bijkomende kosten als verzekering en belasting en zelfs mogelijke accessoires voor de elektrische scooter als een windscherm, extra slot en bagagekoffer. Een e-scooter is een behoorlijke investering en vraagt om enig denkwerk voor je eraan begint. Laat je dus goed informeren! Dat kan via het internet, maar natuurlijk ook bij de winkel waar je de e-scooter wilt kopen.

You've just added this product to the cart: