Scooter accu opladen

De elektrische scooter is een aantrekkelijk alternatief voor scooters met een benzinemotor. Er zijn inmiddels veel verschillende e-scooters op de markt en steeds meer bedrijven proberen met nieuwe modellen de markt te veroveren. Er zitten veel voordelen aan elektrische scooters. Denk u eens in: veel kilometers rijden voor lage kosten, geruisloos tot 45km/u rijden, geen wegenbelasting en overal de scooter accu kunnen opladen. Daarnaast is het ook nog erg praktisch om elektrisch te gaan rijden, lekker snel op gang komen en nooit meer te hoeven tanken. Veel mensen die van plan zijn een e scooter te gaan kopen vragen zich vaak een aantal dingen af. Bijvoorbeeld: hoe ver kan ik rijden voordat ik de ‘Li-ion accu‘ van de scooter moet opladen? En, duurt het lang om de accu van de scooter weer op te laden? Het hangt allemaal af van het type accu en welke scooter u wilt aanschaffen. In dit artikel vindt u meer informatie en veelgestelde vragen over het opladen van accu’s voor e-scooters. Waar moet ik aan denken bij het kopen van een e scooter?

Actieradius en soorten accu's

De actieradius van een elektrische scooter wordt voornamelijk bepaald door het soort accu dat in de scooter zit. Twee veel voorkomende soorten accu’s zijn een lithium-ion accu en een silicium accu of lood accu. Lithium accu’s zijn zeer krachtig en met een goede lader is de scooter accu opladen zo gebeurd. Lithium accu’s zijn wel lichter, maar komen ook met een hoger prijskaartje. Naast het soort batterij wordt de actieradius ook bepaald door uw rijstijl. Als u veel hard optrekt en hard remt dan moet u de scooter accu meer opladen dan wanneer u een rustige rijstijl heeft. Houdt dit in het achterhoofd als u een e scooter gaat kopen. Bedenk vantevoren ook hoe ver u wilt gaan rijden en hoe vaak u de elektrische scooter kunt opladen. Sommige e scooters beschikken over twee accu’s, hiermee verdubbel je de actieradius, maar ook de laadtijd. Zeker iets om te overwegen.

Scooter accu opladen

Gewicht en formaat van de scooter

Het is belangrijk om bij het uitkiezen van een e scooter te letten op het gewicht en het formaat van de scooter. Het gewicht kan bij sommige modellen behoorlijk oplopen. Kijk ook goed naar het formaat van de scooter. Voor langere mensen kan beenruimte soms een knelpunt zijn. Mensen die wat korter zijn moeten goed opletten dat ze wel bij de grond kunnen met hun voeten.

Snelheid en soorten e-scooters

Er zijn twee soorten e-scooters.

• Snorscooter De snorscooter is een elektrische scooter die 25 km p/u mag rijden. Snorscooters zijn te herkennen aan de blauwe nummerplaat en er geldt geen helmplicht.
• Bromscooters Met een bromscooter bent u wat sneller. Met deze elektrische scooter kan 45 km p/u gereden worden. Ze rijden met een gele nummerplaat en een helm is verplicht.

Merken e-scooters

Let ook op het merk scooter dat u wilt kopen. In ons assortiment hebben we een aantal e scooter merken waaronder

Het ene merk richt zich meer op design en innovatie, terwijl u met een ander merk een meer krachtiger scooter in huis haalt. Wat vindt u belangrijk in een scooter? Bij aanschaf kunt u ook gelijk nadenken over e scooter accessoires die u misschien nodig heeft. Denk dan aan een windscherm voor een scooter, een achterdrager voor een scooter of een rugsteun die bij de scooter past.

Veelgestelde vragen over de scooter accu opladen

• Vraag: Hoe kan ik de scooter accu opladen?
Antwoord: Het voordeel van een elektrische scooter is dat u geen laadpaal nodig heeft. Een scooter accu opladen kan gewoon via het stopcontact. Vergelijk het met het opladen van een mobiele telefoon. Wel kan het slim zijn een tweede lader of accu aan te schaffen voor meer flexibiliteit.

• Vraag: Kan ik ‘s nachts de scooter accu opladen?
Antwoord: Er wordt vaak gedacht dat het ‘s nachts opladen van de accu gevaarlijk is. Dat is niet helemaal waar. Veel laders beschikken tegenwoordig over een automatisch stopsysteem dat stopt met laden als de accu vol is.

• Vraag: Hoe vaak moet ik de accu van de scooter opladen?
Antwoord: Dat ligt aan de capaciteit van de accu. Ook is uw rijstijl van belang. We adviseren wel om na elke rit de elektrische scooter te gaan opladen. Dit is goed voor de levensduur van de batterij, maar ook handig voor uzelf.

• Vraag: Hoe vaak kan ik de accu van de scooter opladen voordat ik deze moet vervangen?
Antwoord: Veel accu’s kunnen ongeveer 300 tot 500 keer worden opgeladen, terwijl de beste kwaliteit accu’s tot wel 1000 keer kunnen worden opgeladen.

• Vraag: Hoe lang duurt het als ik de scooter accu ga opladen?
Antwoord: Dat hangt af van hoe krachtig de lader is en om wat voor soort accu het gaat. Sommige accu’s hebben maar 2 tot 4 uur nodig tot ze volledig zijn geladen terwijl andere modellen wel 7 tot 12 aan de lader moeten.

• Vraag: Een scooter accu opladen, kost dat veel stroom?
Antwoord: Volgens berekeningen van de ANWB kost het rijden met een e scooter gemiddeld 0,82 cent per 100km.

• Vraag: Wanneer moet ik de scooter accu opladen?
Antwoord: Om de levensduur van de accu te maximaliseren is het het beste als het opladen van de accu van de scooter gebeurt bij ongeveer 30% lading.

• Vraag: Ik gebruik mijn scooter een tijdje niet, moet ik de scooter accu toch opladen?
Antwoord: Het is het beste om de accu te bewaren met een capaciteit van ongeveer 50% – 70%. Denk eraan dat u de accu in een verwarmde ruimte bewaart. Koude temperaturen zijn slecht voor de accu. Let er ook op dat een accu die ontladen is kan bevriezen.

• Vraag: Kan ik de scooter accu buiten opladen?
Antwoord: Het is het beste om de accu in een verwarmde, droge en geventileerde ruimte op te laden.

• Vraag: Kan ik de elektrische scooter opladen met elke lader?
Antwoord: Nee. De scooter accu opladen dient te gebeuren met de lader die bij aanschaf door de fabrikant wordt meegeleverd. Als u de scooter accu gaat opladen met een andere lader kan dit negatieve gevolgen hebben voor de accu.